14. 11. 2007

Chris Sørensen ked af racisme-beskyldning

OB’s landsholdsspiller Chris Sørensen var ikke klar over, at det kunne opfattes racistisk, da han råbte ”This is Denmark” til Randers FC's ghaneser, Issah Ahmed. Foto: © Per Kjærbye”Jeg er på ingen måde racist. Jeg vil ikke stemples som racist, og jeg tager klart afstand fra racisme. Da jeg råber ”This is Denmark”, tænker jeg ikke over, hvor Issah Ahmed kommer fra, eller hvilken hudfarve han har. Jeg har aldrig tænkt over, at det er modtageren af budskabet, der afgør, hvordan budskabet skal opfattes. Det er jeg blevet klar over nu, efter at jeg har haft lejlighed til at drøfte sagen med Spillerforeningens Giv Racismen Det Røde Kort-kampagne. Når Issah Ahmed opfatter det som et racistisk angreb, kan jeg kun beklage det, jeg sagde. Jeg er jo nødt til at acceptere, hvordan Issah Ahmed har det. Men jeg vil gerne understrege, at det slet ikke var ment som et racistisk angreb,” siger Chris Sørensen oven på søndagens højspændte episode på Fionia Park i Odense.

Dommer Thomas Vejlgaard gav Chris Sørensen det røde kort for ”upassende sprogbrug” over for Issah Ahmed. Thomas Vejlgaard understreger, at han normalt ikke opfatter Chris Sørensen som en person, der ytrer sig racistisk.

Men i situationen vurderer jeg, at det er ret nedsættende over for en mørk spiller at sige ”This is Denmark.” Jeg har ikke noget imod, at spillerne i kampens hede siger en hel masse til hinanden, men Chris Sørensens ordvalg i den aktuelle situation var upassende og kunne opfattes racistisk. Derfor viste jeg ham ud,” fortæller dommer Thomas Vejlgaard.

Issah Ahmed fortæller, at han blev ked af det og overrasket, da Chris Sørensen afleverede beskeden ”This is Denmark.”

Jeg synes ikke, der er nogen undskyldning for det. Men det viser, at det er vigtigt, at vi tænker os om. Det var ikke sjovt at være sort midt i en flok med flest hvide og få at vide at ”This is Denmark.” Jeg kan kun opfatte det som om, at jeg ikke er velkommen her,” siger Issah Ahmed.

Chris Sørensen understreger, at han med sin indblanding havde håbet, at han kunne løse den konflikt, der var opstået mellem Bengt Sæternes og Issah Ahmed.

Når jeg siger ”This is Denmark”, er det for at påpege, at den var helt gal med kommunikationen imellem dem. Jeg får det røde kort, inden jeg har fuldendt min sætning. For jeg siger også, at vi ikke snakker samme sprog. Jeg ville gerne have, at kampen skulle genoptages, og derfor råbte jeg det som en kommentar til situationen. Ikke for på nogen måde at såre Ahmed eller at sige noget racistisk,” understreger Chris Sørensen.

Randers FC's Søren Pedersen, der også er én af Giv Racismen Det Røde Korts ambassadører, oplevede også situationen på nært hold.

Jeg er sikker på, at det ikke var Chris’ hensigt at fremsætte en racistisk udtalelse. Det kender jeg Chris alt for godt til. Men når Issah opfatter det racistisk, er det selvfølgelig et problem. Men dybest set må jeg være ærlig og sige, at jeg heller aldrig har tænkt nærmere over, at det er modtageren af budskabet, der afgør, om noget er racistisk eller ej,” siger Søren Pedersen.

Simon Christensen, projektleder i Giv Racismen Det Røde Kort, ønsker, at fodboldspillere generelt bliver klædt bedre på til at forstå, hvordan racisme defineres.

”Episoden fra Odense er et godt eksempel på, hvad vi gang på gang oplever i Giv Racismen Det Røde Kort-kampagnen. Folk er ikke klar over, hvad deres udtalelser signalerer. Chris Sørensens udtalelse opfattes racistisk af modtageren. Dermed er det efter vores opfattelse en racistisk handling, selv om Chris Sørensen ikke havde til hensigt at fremsætte en racistisk udtalelse,” siger Simon Christensen og opfordrer spillerne til at tænke sig om i fremtiden.

For yderligere oplysninger:

Simon Christensen, projektleder
Tlf.: 51 20 54 08

Eller

Dan H. Sørensen, projektleder
Tlf.: 41 56 96 64

Disclaimer: Brug af tilknyttede billede er ikke tilladt uden særskilt tilladelse af Per Kjærbye.Jeg er på ingen måde racist. Jeg vil ikke stemples som racist, og jeg tager klart afstand fra racisme. Da jeg råber ”This is Denmark”, tænker jeg ikke over, hvor Issah Ahmed kommer fra, eller hvilken hudfarve han har. Jeg har aldrig tænkt over, at det er modtageren af budskabet, der afgør, hvordan budskabet skal opfattes. Det er jeg blevet klar over nu, efter at jeg har haft lejlighed til at drøfte sagen med Spillerforeningens Giv Racismen Det Røde Kort-kampagne. Når Issah Ahmed opfatter det som et racistisk angreb, kan jeg kun beklage det, jeg sagde. Jeg er jo nødt til at acceptere, hvordan Issah Ahmed har det. Men jeg vil gerne understrege, at det slet ikke var ment som et racistisk angreb,” siger Chris Sørensen oven på søndagens højspændte episode på Fionia Park i Odense.

For yderligere oplysninger:

Simon Christensen, projektleder