01. 05. 2007

Fodboldspillernes tale den 1. maj

I dag går fire fodboldprofiler på talerstolen for at give deres bud på, hvad sammenhold betyder. Talerne beder alle de danske fans om at stoppe de racistiske tilbråb. Foto: © Per Kjærbye.Fire fodboldprofiler har i dag fået en ny rolle, idet de som talere for Giv Racismen Det Røde Kort er med til at udbrede det antiracistiske budskab over hele landet.

De fire spillere er tidligere landsholdsspiller og Brøndby-spiller Morten Wieghorst, der i dag er træner for FC Nordsjælland, AGF-spilleren Peter Graulund, Søren Pedersen fra Randers FC og Lars Winde, EfB. Initiativet er en del af Spillerforeningens kampagne ”Giv Racismen Det Røde Kort”.

"1. maj handler om sammenhold og solidaritet. Det er vigtigt i samfundet, at alle spiller sammen og løber i position for hinanden.

For et fodboldhold er sammenhold helt afgørende. Sammenhold vinder nemlig kampe. Det stærke sammenhold slår næsten altid holdet, der kun har en enkelt stjerne at spille på.
Vi står sammen som fodboldspillere – uanset vores hudfarve!

Derfor går alle danske professionelle fodboldspillere i Spillerforeningen her på første maj frem med et klart budskab: Giv racismen det røde kort!

For os fodboldspillere er det vigtigt at vise, at man ikke kommer langt med racistiske tilråb.
Det hjælper ikke dit eget hold at råbe efter mørke spillere fra modstanderne. Tværtimod er det pinligt for os spillere. Og først og fremmest udstiller det dig selv som en jubel-idiot på Superliga-niveau.

Vi vil ikke acceptere, at nogen hænges ud. Vi vil ikke acceptere racisme blandt fodboldspillere. Og vi vil heller ikke acceptere racisme blandt vores fans. Fans, der har den slags tendenser og motiver er ikke ægte fans. Derfor vil vi én gang for alle have stoppet alle nedladende tilråb til mørke spillere fra danske fodboldtribuner.

I det hele taget er det svært at forstå for os fodboldspillere, hvorfor nogen har behov for at forfølge andre, der ser anderledes ud eller har en anden hudfarve. For os er den enkelte spillers kunnen vigtigt. Og ikke hvordan den enkelte spiller ser ud, eller at spillere fra fjerne lande gør tingene på en anderledes måde end danskerne. Faktisk tror vi på, at vi som fodboldspillere kan lære noget af fodboldspillere fra andre lande. Vi tror på, at forskelligheden er med til at skabe et slagkraftigt fodboldhold.

Selvfølgelig vil vi alle sammen gerne vinde. Det er derfor, vi spiller fodbold. Og selvfølgelig vil klubbens fans også allerhelst vinde. Det er derfor, I går til fodbold og har et favorithold.

Fodboldkampe skal vindes med alle midler. Eller næsten i hvert fald. For det er for primitivt at hetze og chikanere andre mennesker på grund af hudfarven.

Derfor: Kære alle danske fodboldfans: Stop fremmedhadet. Fjern tilråbene. Giv racismen det røde kort!
Hav en god første maj – vi ses forhåbentlig på stadion i weekenden."

Disclaimer: Brug af tilknyttede billede er ikke tilladt uden særskilt tilladelse af Per Kjærbye.Fire fodboldprofiler har i dag fået en ny rolle, idet de som talere for Giv Racismen Det Røde Kort er med til at udbrede det antiracistiske budskab over hele landet.

Vi står sammen som fodboldspillere – uanset vores hudfarve!

Hav en god første maj – vi ses forhåbentlig på stadion i weekenden."