14. 03. 2008

Fodboldspillere slår dør ind til EU

Mandag den 17. marts vil et helt nyt initiativ blive offentliggjort i Bruxelles. Fremover vil fodboldens arbejdsmarkedsorganisationer lave indbyrdes aftaler gennem social dialog, der kan gælde som EU-direktiver.ODATERET 14 MARTS 2008: Mødet er aflyst. Se artiklen: Nye forhandlinger om Social Dialog på vej

I fremtiden vil arbejdsmarkedets parter i fodboldverdenen kunne lave forpligtende aftaler på EU-niveau, der kan bruges til at løse konkrete problemer. Det første skridt er at sikre, at aftalte minimumsstandarder for kontraktindgåelse bliver overholdt i alle medlemslande.

Den internationale spillerforening FIFPro er således gået sammen med den internationale divisionsforening EPFL om at indgå i social dialog i EU. Derved er der på europæisk niveau nu banet vejen for, at fodboldens organisationer kan samarbejde og lave aftaler på deres medlemmers vegne.

Mads Øland udtaler om den sociale dialog i EU:

"Det er en milepæl i sportens og fodboldens historie, at spillerforeninger og divisionsforeninger nu indgår et samarbejde på EU-plan."

Og han uddyber:

"Kemien er god mellem FIFPro og EPFL, så vi kan se frem til, at der bliver puttet noget positivt indhold ind i denne nye rammeaftale."

I Danmark er Spillerforeningen medlem af FIFPro, mens Divisionsforeningen er medlem af EPFL.

Som repræsentanter for henholdsvis lønmodtagere og arbejdsgivere har FIFPro og EPFL kompetencen til at forhandle arbejdsretlige forhold. Og med EU’s s nylige accept kan aftaler om fodboldspilleres kontrakter blive gældende i alle medlemslandene.

Hvad er social dialog?

De forskellige parter på arbejdsmarkedet i Europa kan indgå aftaler, der bliver regler for hele EU. Hvis parterne opnår enighed, kan de sætte sig på en meget stor del af EU’s lovgivning om arbejdsmarkedsforhold inden for dette område.

I forvejen er 22 forskellige sektorer dækket af social dialog i EU. Sektorer der således selv kan regulere arbejdsmarkedsforhold, ved at de respektive parter formår at forhandle sig frem til indbyrdes aftaler.

10:00 – 11:00 Registrering og velkomstkaffe ved Berlaymont Building

11:15 – 11:30 Velkomst af José Manuel BARROSO, præsident for EU-kommissionen, og Vladimír Špidla, kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender og ligestilling

11:30 – 12:15 Philippe PIAT, præsident i FIFPro
Sir David RICHARDS formand for EPFL