27. 06. 2008

Fodboldspillere slår dør ind til EU

Tirsdag den 1. juli vil et helt nyt initiativ blive offentliggjort i Paris. Fremover vil fodboldens arbejdsmarkedsorganisationer lave indbyrdes aftaler gennem social dialog, der kan gælde som EU-direktiver.I fremtiden vil arbejdsmarkedets parter i fodboldverdenen kunne lave forpligtende aftaler på EU-niveau, der kan bruges til at løse konkrete problemer. Det første skridt er at sikre, at aftalte minimumsstandarder for kontraktindgåelse bliver overholdt i alle medlemslande.

Den internationale spillerforening FIFPro er gået sammen med klubbernes organisation EPFL om at indgå i social dialog i EU. Derved er der på europæisk niveau nu banet en vej for, at fodboldens organisationer kan samarbejde og lave aftaler på deres medlemmers vegne.

Direktør for Spillerforeningen og bestyrelsesmedlem i FIFPro Mads Øland udtaler om den sociale dialog i EU:

"Det er en milepæl i sportens og fodboldens historie, at spillerforeninger og divisionsforeninger nu indgår et samarbejde på EU-plan."

Han uddyber:

"Kemien er god mellem FIFPro og EPFL. Så vi kan se frem til, at fodbolden i hele Europa vil få glæde af denne nye aftale."

I Danmark er Spillerforeningen medlem af FIFPro, mens Divisionsforeningen er medlem af EPFL.

Som repræsentanter for henholdsvis lønmodtagere og arbejdsgivere har FIFPro og EPFL kompetencen til at forhandle arbejdsretlige forhold. Og med EU’s s nylige accept kan aftaler om fodboldspilleres kontrakter blive gældende i alle medlemslandene.

Hvad er social dialog?

De forskellige parter på arbejdsmarkedet i Europa kan indgå aftaler, der bliver regler for hele EU. Hvis parterne opnår enighed, kan de sætte sig på en meget stor del af EU’s lovgivning om arbejdsmarkedsforhold inden for dette område. Idet både klubber og spillere er meget afhængige af transnationale i hele Europa, er det afgørende for fodboldindustrien at kunne regulere arbejdsmarkedsforhold på EU-niveau.

I forvejen er 22 forskellige industrielle sektorer dækket af social dialog i EU. Sektorer som således selv kan regulere arbejdsmarkedsforhold, ved at de respektive parter formår at forhandle sig frem til indbyrdes aftaler.

Formålet med at benytte social dialog i fodboldens verden er at skabe en fastere og mere stabil juridisk ramme for fodboldspilleres kontrakter. Det første emne på dagsordenen vil være minimumskrav i spillerkontrakterne i form af fx forsikring, uddannelse, konfliktløsning m.m.

FIFPro repræsenterer ca. 28.000 fodboldspillere i 20 EU-medlemslande. EPFL repræsenterer ligaer og divisionsforeninger i 17 medlemslande med sammenlagt mere end 600 klubber i EU.

Parterne har arbejdet på at indføre social dialog på europæisk plan i seks år. I 2007 meddelte EU i det såkaldte ’White Paper on Sport’ sin villighed til at indføre social dialog i hele den sportslige sektor.

EU-Kommissionens traktats bestemmelser om social dialog

Uddybende informationer om social dialog

Hvornår?

1. juli 2008 kl. 10.00

Hvem?

Følgende repræsentanter vil tale for presse og tilhørere:

- EU-kommisionen, Vladimir Špidla
- EU-kommisionen, Ján Figel’
- FIFPro, Phillippe Piat
- EPFL, Sir David Richards
- ECA, Jean-Michel Aulas, Olympique Lyonnais
- UEFA, tba

Hvor?

Hotel Lutetia, 45, boulevard Raspail, Paris, Frankrig

For yderligere kommentarer

Mads Øland, tlf. 23 20 07 15I fremtiden vil arbejdsmarkedets parter i fodboldverdenen kunne lave forpligtende aftaler på EU-niveau, der kan bruges til at løse konkrete problemer. Det første skridt er at sikre, at aftalte minimumsstandarder for kontraktindgåelse bliver overholdt i alle medlemslande.

Han uddyber:

Hvad er social dialog?

EU-Kommissionens traktats bestemmelser om social dialog

Uddybende informationer om social dialog

Hvornår?

1. juli 2008 kl. 10.00

Hvem?

Følgende repræsentanter vil tale for presse og tilhørere:

- EU-kommisionen, Vladimir Špidla
- EU-kommisionen, Ján Figel’