13. 09. 2010

Spillerforeningen vinder sag om oprykningsbonus

Fodboldens Voldgiftsret har pålagt en dansk klub at udbetale oprykningsbonus til en spiller. En spiller, der ikke er på kontrakt i en klub, når oprykningen sikres, kan nu se frem til evt. oprykningsbonus, hvis han har været på kontrakt i løbet af sæsonen.I den specifikke sag, havde klubben afvist at udbetale den oprykningsbonus, som fremgår af kontrakten mellem klubben og spilleren med den begrundelse, at spilleren skiftede klub før oprykningen var en realitet. Fodboldens Voldgiftsret har nu pålagt klubben at udbetale bonussen for de måneder, som spilleren var på kontrakt i klubben plus renter.

Aftalen om spillerens bonus var alene gjort betinget af oprykning og ingen andre forhold som fx antal spillede kampe. Bonusaftalen indeholdt heller ikke nogen bestemmelse eller forudsætning om, at spilleren skulle være på kontrakt ved sæsonens afslutning. Spillerforeningen har derfor i hele forløbet betragtet bonussen som en del af den samlede lønpakke.

Den samme retsstilling findes tillige for funktionærer under funktionærloven, hvor udbetalingen af bonusbeløb ikke er betinget af at være ansat på udbetalingstidspunktet.

I dommen blev der samtidig lagt vægt på, at det er klubbens ansvar som arbejdsgiver, at spillerkontrakter og tillæg formuleres omhyggeligt og utvetydigt, så det klart fremgår, hvad der er aftalt.

Bod
I forbindelse med denne sag vurderede voldgiftsretten på, om der kan blive tale om at idømme en klub en bod, ud over at det til spilleren skyldige beløb plus renter skal betales. I arbejdsretlige sager benyttes bodudmåling for at give en straf, hvis fx en arbejdsgiver har undladt at betale en løndel, som lønmodtageren klart har ret til. Dette klare krav kan fx fremgå overenskomsten, kontrakten eller den kollektive bonusaftale i klubben.

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, glæder sig dog over, at voldgiftsretten fastslår, at der på fodboldens overenskomstområde kan blive tale om bodsbetaling, når løndele mangler at blive betalt: ”Det er vigtigt for spillerne, at det med denne kendelse er fastslået, at klubber kan pålægges at betale bod for uudbetalte løndele i sager, hvor fx overenskomsten, kontrakten eller den kollektive bonusaftale er utvivlsom.

Et flertal af dommerne på 2-1 afgjorde i den konkrete sag, at klubben ikke skulle betale bod. Dette flertal af dommerne mente ikke, at forståelsen af aftalerne i sagen er så utvivlsom, at klubben skal pålægges bod.

Spilleren har valgt at være anonym, hvorfor vi hverken oplyser spillerens eller klubbens navn i denne meddelelse.I den specifikke sag, havde klubben afvist at udbetale den oprykningsbonus, som fremgår af kontrakten mellem klubben og spilleren med den begrundelse, at spilleren skiftede klub før oprykningen var en realitet. Fodboldens Voldgiftsret har nu pålagt klubben at udbetale bonussen for de måneder, som spilleren var på kontrakt i klubben plus renter.

Bod