08. 08. 2017

Få fokus på fodbolden

Selvfølgelig er kønskampen vigtigt. Og selvfølgelig skal vi tage debatten under en så stor begivenhed som en EM-slutrunde. Men det er en skam, at det har overskygget det, det hele handlede om.

AF JULIE TRUSTRUP JENSEN

I december måned rev jeg mit korsbånd over. Vi havde netop kvalificeret os til den EM-slutrunde i Holland, som lige er overstået. Min korsbåndskade medførte desværre, at jeg så kampene i tv i stedet for selv at være en del af dem på banen. Det har til gengæld betydet, at jeg har oplevet opmærksomheden og medieomtalen om kvindelandsholdet udefra.

Jeg er utrolig stolt af pigerne. Og jeg er glad på deres vegne over, hvor flot de har præsteret. Gode præstationer skaber omtale. Det er tydeligt for enhver, for opmærksomheden fra diverse aviser, tv-stationer, politikere og sociale medier er større end nogensinde før. Både på godt og på ondt.

En misforstået debat

Jeg er godt klar over, at der altid vil være en bagkant. En bagside af medaljen. Med stor opmærksomhed følger skeptikere, og EM-slutrunden var ingen undtagelse.

Vi har kæmpet – og kæmper fortsat – mod sammenligningen. En sammenligning, som ikke gør godt for noget. Vi spiller kvindefodbold, og herrerne spiller herrefodbold. Og der er kæmpe forskel på de to typer fodbold

”Man opfører sig paternalistisk, når man klapper dem på hovedet og siger ”verdensklasse”, selv om alle med forstand på fodbold kan se, at ikke bare målmændene er på et ekstremt lavt niveau”, som Hans Bonde udtalte i torsdagens udgave af Berlingske. Selv samme Bonde beskriver yderligere, hvordan det tekniske, taktiske og fysiske niveau ikke engang kan måle sig med juniorherrespillere.

Læs også: Drømmen om professionel fodbold gik i opfyldelse

Man kan sagtens argumentere for, at han overordnet set har fuldstændig ret. Der er niveauforskel – både teknisk, taktisk og ikke mindst fysisk. Så kan vi altid diskutere nuancerne. Det er som sådan heller ikke pointen, der frustrerer mig. Det, der frustrerer mig, er, at vi konstant skal sammenligne. For det er en diskussion, som vi har forsøgt at løsrive os fra.

Vi har kæmpet – og kæmper fortsat – mod sammenligningen. En sammenligning, som ikke gør godt for noget. Vi spiller kvindefodbold, og herrerne spiller herrefodbold. Og der er kæmpe forskel på de to typer fodbold. Jeg vil næsten gå så vidt som at sige, at der er tale om to forskellige sportsgrene. Jeg mener, hvem sammenligner herre- og kvindehåndbold? Lad os nu komme videre. 

Kan komme tæt på idolerne

Vi spillere bliver stadig spurgt, hvorfor Danmarks befolkning dog skal se kvindefodbold. Umiddelbart synes jeg, at det under denne slutrunde har været ret indlysende. Og holdets præstationer betyder forhåbentlig, at vi ikke længere skal besvare det spørgsmål.

Læs også: Mit liv blev sat fuldstændig på standby

Medierne har denne gang været gode til at dække over pigernes op- og nedture. Hvem blev ikke rørt af Theresas (Nielsen, red.) vilde jubel, da hun scorede på hovedet for måske første og sidste gang i sit liv og blev matchvinder? Eller da Nadis (Nadia Nadim, red.) tårer trillede under interviewet efter kampen mod Tyskland?

Jeg ville ønske, at der ikke var et behov for mit indlæg, som du læser lige nu. At du i stedet kunne bruge din energi på en nedtakt eller en taktisk analyse

Ikke kun op til, under og efter kamp har medierne dækket spillerne. Alt fra pakke-vaner og ritualer til Nils Nielsen dårlige jokes. Pigerne er så bundærlige, og det betyder, at man som fodboldpige i Danmark kan komme helt tæt på sit idol. Den del af mediedækningen har været fremragende, og den er med til at opbygge relationer til nogle spillere, som de færreste i befolkningen har et forhold til. I hvert fald indtil nu. 

Savner fokus på fodbolden

Der har altså været lidt for enhver smag. Der har også været elementer, som har fået en større rolle, end det i min optik har været nødvendigt. Her tænker jeg selvfølgelig på kønskampen. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal erkende og anerkende kampen og dens behov. Men den fylder ikke desto mindre alt for meget, og den fjerner fokus fra det, som det burde handle om. Nemlig fodbolden.

Jeg formoder, at (fodbold-)eksperterne er der af en årsag. For at snakke, diskutere og analysere fodbold. Ikke for konstant at skulle forsvare fodbolden eller tage en eller anden kønsdebat. På samme måde ville jeg ønske, at der ikke var et behov for mit indlæg, som du læser lige nu. At du i stedet kunne bruge din energi på en nedtakt eller en taktisk analyse.

Læs også: Da fodboldspilleren blev pædagog

Men behovet er der. For jeg har savnet fokus på fodbolden, og der har været nok at tage fat på.

Eksempelvis at Stine Larsen pludselig spillede i forsvaret og brillerede uanset, hvor på banen hun var. Eller at Nadia (Nadim, red.) på trods af en skadesperiode lige op til EM startede i alle kampe. Eller at Line S. (Jensen, red.) har overtaget midtbanen og fået spillet til at hænge sammen. Eller at Thøger (Frederikke Thøgersen, red.) kommer ind mod Tyskland og nærmest ved første boldberøring lægger det perfekte indlæg første gang til Theresa (Nielsen, red.).

Det primære fokus bør være på spillet på banen og ikke mindst på de kvindelige fodboldspillere, der i søndags vandt EM-sølv

Ja, debatten om kønskamp eksisterer. Og ja, den er vigtig. Og selvfølgelig kan – og bør – en begivenhed som en EM-slutrunde bruges som løftestang for en sådan debat. Det er også i vores interesse, og jeg er sikker på, at pigerne er stolte af at kunne være en del af den og være med til at flytte noget.

Men det primære fokus bør være på spillet på banen og ikke mindst på de kvindelige fodboldspillere, der i søndags vandt EM-sølv. Vi må ikke glemme, hvorfor vi fulgte med i EM i Holland. Det gjorde vi fordi, vi støtter Danmark og gerne vil se kvinderne spille god fodbold. Husk det.

Få Spillernes Stemmes direkte i din indbakke

Julie Trustrup

  • Født den 6. april 1994
  • Spiller i Brøndby IF
  • Studerer idræt ved siden af fodboldkarrieren

Tilbage

20.03.2019

Den totale nedsmeltning førte til exit

LÆS MERE
11.03.2019

En truende præsident, hans lakaj og de manglende konvolutter

LÆS MERE
06.12.2018

Mit fodboldliv med skader, glædestårer og tomrum

LÆS MERE
02.05.2018

Elitefodbold bygger på en kultur, der gør mennesker syge

LÆS MERE
30.10.2017

Hvis du vil nå langt, er halvanden times holdtræning ikke nok

LÆS MERE
25.10.2017

Bagom backstage: Vi har ikke noget, I ikke må se

LÆS MERE
06.10.2017

Hver dag skal ikke være en badekåbedag

LÆS MERE
03.10.2017

Min fyring i min barndomsklub er det bedste, der er sket

LÆS MERE
05.09.2017

Spansk kaos har rustet mig til fremtiden

LÆS MERE
21.08.2017

Mødet med soccer: Fantastiske faciliteter og store udfordringer

LÆS MERE
08.08.2017

Få fokus på fodbolden

LÆS MERE
25.07.2017

Opgøret med den stereotype fodboldspiller

LÆS MERE
19.07.2017

Det er svært at vænne sig til at tabe

LÆS MERE
29.06.2017

Drømmen om professionel fodbold gik i opfyldelse

LÆS MERE
26.06.2017

Der er altid sprækker i døren

LÆS MERE
22.05.2017

Jeg tror, de andre spillere troede, jeg var en praktikant

LÆS MERE
29.03.2017

”For fanden, Jensen, jeg brænder aldrig”

LÆS MERE
13.03.2017

Guide: Sådan slår du ikke igennem i FCK

LÆS MERE
15.02.2017

SPIS ELLER BLIV SPIST: JEG BLEV DET DYR, DE EFTERLYSTE

LÆS MERE
13.02.2017

Ikke nok at være lige så god, når man er fra Danmark

LÆS MERE
08.02.2017

Ville væk fra folkeskolelærernes socialistiske fodbolddanmark

LÆS MERE
03.02.2017

Da fodboldspilleren blev pædagog

LÆS MERE
12.01.2017

Stenkast og bål og brand i Beograd

LÆS MERE
20.12.2016

Mit liv blev sat fuldstændig på standby

LÆS MERE
17.11.2016

Så stod Auri der kraftedeme igen

LÆS MERE
08.11.2016

Mistede lysten til fodbold i Viborg

LÆS MERE
24.10.2016

Når der ikke er mere fodbold tilbage i knæet

LÆS MERE
11.10.2016

»The Dane is fucking crazy«

LÆS MERE
10.10.2016

Ligegyldigt hvem jeg står over for, tror jeg på, jeg er bedre

LÆS MERE
10.10.2016

Mit (foreløbige) farvel til fodbold

LÆS MERE
10.10.2016

Spillerforeningen lancerer Spillernes Stemme

LÆS MERE