27. 08. 2012

FIFPro bekymret over ekstrem sanktion

Den maltesiske fodboldspiller Kevin Sammut er blevet idømt 10 års karantæne for medvirken til match-fixing. Den internationale spillerforening, FIFPro, udtrykker bekymring over den retsmæssige fremgangsmåde og den ekstreme sanktion.Den 31-årige malteser Kevin Sammut blev i forrige uge idømt en karantæne på 10 år, efter han blev fundet skyldig i match-fixing. En dom, der vækker bekymring hos FIFPro.

FIFPro er bekymret over retssagens forløb og stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt UEFA har midlerne til at gennemføre en sådan retssag på retmæssig vis, og om bevismaterialet er blevet behandlet tilstrækkeligt omhyggeligt.

Manden bag beskyldningerne mod Kevin Sammut er Mario Cvrtak. Han påstår, at Sammut er hovedmanden bag aftalt spil i en EM-kvalifikationskamp mellem Norge og Malta i 2007. Cvrtak er tidligere blevet straffet for manipulation af fodboldkampe, og FIFPro stiller derfor spørgsmålstegn ved Cvrtaks troværdighed.

Det er ifølge FIFPro usandsynligt, at Kevin Sammut – i tilfælde af at han er skyldig – er den eneste involverede, da fortiden har vist, at der oftest er flere medskyldige i sager vedrørende match-fixing. Dertil kommer, at det yderst sjældent er spilleren selv, der er initiativtageren til match-fixing. Tværtimod er det snarere spilleren, der på baggrund af fysisk og psykisk pres fra tredjepart bliver lokket til at begå den kriminelle handling.

FIFPro sætter samtidig spørgsmålstegn ved proportionaliteten af Sammuts 10 år lange karantænedom. En professionel fodboldspiller har i gennemsnit en karriere på 10 år, hvilket gør straffen ekstremt hård og i realiteten vil betyde enden på Sammuts fodboldkarriere.

FIFPro gør dog opmærksom på, at FIFPro er imod enhver form for manipulation af fodboldkampe. FIFPro er involveret i adskillige initiativer, der har til formål at stoppe match-fixing. Det er vigtigt for FIFPro at pointere, at der skal være fair vilkår i retssager, hvilket indbefatter rimelige straffe for alle involverede.Den 31-årige malteser Kevin Sammut blev i forrige uge idømt en karantæne på 10 år, efter han blev fundet skyldig i match-fixing. En dom, der vækker bekymring hos FIFPro.