10. 10. 2019

»De første par uger er de vigtigste«

En hjernerystelse skal tages alvorligt. Og derfor er de første uger efter en hjernerystelse helt afgørende, forklarer Lene Fich, der har specialiseret sig i arbejdet med hjernerystelser.

AF MARTIN DONS

Den kaldes ofte den usynlige skade. For den kan ikke ses. Og for udefrakommende kan en hjernerystelse være svær at forholde sig til. Der er ikke et ben i gips eller en arm i slynge. Men man må ikke tage fejl. En hjernerystelse skal tages alvorligt. For det kan have store konsekvenser, hvis man ikke lytter til sin krop, når man bliver ramt af en.

- Hvis du ikke tager hjernerystelsen seriøst og spiller videre, så kan der komme forsinkede symptomer. Det kan komme uger eller måneder efter, hvor man pludselig får kraftige symptomer og bliver nødt til at blive sygemeldt, fortæller Lene Fich.

Læs også: Da Frederik Møller gik ud som et lys

Hun er kiropraktor på Højbjergklinikken ved Aarhus og har taget en kiropraktisk specialuddannelse i neurologi og har specialiseret sig i hjernerystelse, piskesmæld, hovedpine, migræne og svimmelhed.

Derfor har hun oplevet nogle af de svære hjernerystelser, som kan have en invaliderende indvirkning på de personer, som bliver ramt. Og som kan holde dem fra grønsværen i månedsvis. For at undgå at det sker, er de første uger efter hjernerystelsen helt afgørende for hurtigt at vende tilbage på banen.

- De første par uger er de vigtigste. Det er også i de første par uger, hvor de fleste kommer sig. 80-85% kommer sig i løbet af et par uger, siger Lene Fich.

Læs også: »Da jeg kom ned i omklædningssummet, brød jeg sammen«

Hun er bevidst om, at der er pres på, når en spiller bliver sendt på sidelinjen med en hovedskade, men hun ser hellere, man holder en spiller ude en gang for meget end en gang for lidt.

- Jeg ved, der er pres på, og spilleren selv vil meget gerne ind igen, men her (i klinikken, red.) ser vi jo dem, der kommer med de langvarige hjernerystelser og symptomer, og det er dem, vi skal prøve at undgå, siger Lene Fich.

Hun anbefaler, at man er meget forsigtig de første to-tre dage efter at have fået hjernerystelsen.

- Hvis man har kraftige symptomer som kvalme, opkast eller måske har været bevidstløse, så holder man sig i ro, indtil man begynder at få det bedre. Det betyder at holde sig fra skærme og ikke gøre nogle ting, som anstrenger hovedet for meget. Man må meget gerne komme op og komme ud og gå nogle små ture og være lidt i gang med nogle daglige gøremål, hvis man kan, siger Lene Fich.

Tilbage

SENESTE NYT

05.06.2020

26: Forfulgt af angst fra ungdomstiden i FCK til karrierestoppet i Fremad Amager

LÆS MERE
15.05.2020

Aftale om kontraktforlængelser i 3F Superliga og NordicBet Liga

LÆS MERE
14.05.2020

En prøveballon på et liv uden fodbold

LÆS MERE
13.05.2020

25: Bolden ruller på Færøerne: »Alle var helt oppe at køre«

LÆS MERE
08.05.2020

Spillerforeningen bakker op om ansvarlig genåbning

LÆS MERE
01.05.2020

Curth om møde i Kulturministeriet: Vi er i en god proces

LÆS MERE